Ketvirtadienis , 18 balandžio 2024
Pagrindinis / Namai / Pomidorų sėklų paruošimas

Pomidorų sėklų paruošimas

pomidoraiNors daržovių sėklų šiandieną galima įsigyti praktiškai kiekviename prekybos centre ar tam tikrose specializuotose parduotuvėse, daržininkai vis dar pasitelkia senuosius metodus ir sėjai sėklų pasiruošia patys. Ne išimtis ir pomidorai. Jei ir Jūs nenorite sėklų pirkti, kitų metų sėjai jų galite „pasidaryti“ patys.

 

Sėkloms tinka sunokę, bet nepernokę vaisiai

 

Sėkloms atrinktus pomidorus reikia perpjauti skersai ir šaukštelio kotu ar pirštu iš sėklalizdžių išbraukti sėklas bei kartu su pomidorų sultimis supilti į stiklainį. Visa ši „pomidorų sriuba“ laikoma šiltoje vietoje, kol išrūgs ir gleivėta masė atsiskirs nuo sėklų.

 

Į stiklainį su sėklomis ir sultimis jokiu būdu negalima pilti vandens, nes berūgdamos sėklos sudygs. Beje, rūgstančias sėklas kas dieną reikia pamaišyti, kad neužsiveistų pelėsis.

 

Sėklos rauginamos 20-25 laipsnių šilumoje, o išrūgsta per dvi paras. Ir tik tada reikia įpilti vandens bei gerai išmaišyti, o sėkloms nusėdus ant dugno, vandenį nupilti. Tokiu būdu sėklas plaukite kelis kartus. Taip patikrinsite, kurios sėklos yra blogos, nes jos išplauks į paviršių. Tokias galite drąsiai išmest, nes jos netinkamos sėjai.

 

Kai sėklos bus švarios, nukoškite per marlę ir paskleiskite plonu sluoksniu ant kokios nors medžiagos atraižos, kad išdžiūtų.  Džiovinkite apie 3 dienas. Tik nepamirškite kartas nuo karto sėklų pamaišyti, nes sukibusios jos džius ilgiau ar net supelys.

 

Sausas sėklas sudėkite į voką, ant jo užrašykite pomidorų rūšį bei datą. Voką įdėkite į sausą indą, ant kurio dugno paberkite pieno miltelių, jie sugers atsiradusią drėgmę. Indą dėkite į šaldytuvą ir laikykite iki kitų metų.

 

Prieš sėją sėklas reikėtų vėl kruopščiai perrinkti, sėjimui paliekant tik sveikas, vienodo dydžio, nedėmėtas ir nepažeistas.

 

Taip pat skaitykite

Patalpų oro kokybės gerinimas rekuperatorių pagalba

Kadangi vis daugiau laiko praleidžiame patalpose, oro, kuriuo kvėpuojame, kokybė tampa labai svarbiu mūsų bendros ...